Rekabet Hukuku

Rekabet Hukuku

Rekabet hukuku ve bu hukuk alanı içerisinde yer alan haklarınızı öğrenebilmek için, hukuk büromuz tarafından düzenlenen yazı içeriğinden faydalanabileceğiniz gibi, sitemizden farklı makale içeriklerine de ulaşım sağlayabilirsiniz. 


Rekabet, piyasada satıcılarının daha fazla müşteriye ulaşarak ticari satışlarını ve kazançlarını diğer firmalara göre arttırmalarıdır. Piyasalar içerisinde gelişen rekabet sistemi, bağlı bulunduğu sistemin her geçen gün gelişmesini sağlar. Fakat her piyasada geçerli olan rekabet, kanun koyucunun da belirlemiş olduğu sınırlar içerisinde yapılmak zorundadır. 

  • Hukuk büromuzun, rekabet alanında hizmet verdiği bazı ana başlıklar şu şekildedir;
  • Yerinde incelemeler ve soruşturmalar
  • Bireysel muafiyet ve menfi tespit mevzuatları
  • Global alanda pişmanlık başvuruları ve diğer işlemleri
  • Birleşme, devralma ve ortak girişimler
  • Rekabet hukukunun içerisinde yer alan diğer konular

Rekabet Hukuku Avukatı

Hukuk büromuz, rekabet konuları ve bu konulardan kaynaklı oluşan dava süreçleri hakkında avukatlık görevini üstlenmektedir. Ayrıca sürece dair fikir edinmek isteyen bütün danışanlara, detaylı bilgi vererek danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Türk medeni kanunu 4054 sayılı maddesinde, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun maddelerine yer verilmiştir. Kanun koyucu belirlemiş olduğu madde içeriklerinde; Mal ve hizmet piyasalarının serbest olduğu kadar, diğer firmaları da kötü etkilemeyecek şekilde olması gerektiğini belirtmiştir. 
Rekabet alanlarının kontrollü şekilde ilerletilebilmesi için, Rekabet Kurumu kurulmuştur. Kurum rekabetin iktisadi ve diğer alanlarını geliştirmek için gerekli araştırmaları yapmaktadır. Ayrıca kurum geliştirme çalışmalarının yanı sıra hakların korunması içinde etkin çalışmalar düzenlemektedir. 


Rekabet Kanunu 


4054 sayılı kanun maddesi içerisinde belirlenen rekabet hukuku kanun maddeleri ilk olarak; Kanun kapsamında korunan haklar, içerikte yer alan mevzuatların açıklanması konularına yer vermektedir. İlerleyen kanun maddelerinde ise, suçun oluşma şekli, suçun cezası ve diğer bütün bilgiler yer almaktadır. 


Kanunun belirlemiş olduğu maddelerde sadece rekabet ihlalinde uygulanacak cezalara yer verilmemiştir. Bunun yanı sıra, ihlallerin ispatında en önemli etkenlerden biri olan olay yerinde inceleme olgusunun engellenmesi de yer alır.  
4054 sayılı kanuna göre belirlenen bir ceza türü ise, süreli para cezası olmaktadır. Kanunun 17. Maddesinde yer alan vakıaların oluşması durumunda süreli para cezası uygulanır. Bu ceza türü her gün için verilen para cezası anlamına gelmektedir. 


Rekabet hukuku konuları hakkında detaylı bilgi almak ve haklarınızın korunarak dava süreci ilerletilebilmesi için, Yağcı hukuk bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.