İş Hukuku

İş Hukuku

İş hukuku kapsamı içerisinde neler yer almaktadır? Bu hukuk alanında, iş hayatının içerisinde yer alan işçi ve işveren haklarını açıklamaktadır. İş hukukunun içeriğinde; İşçi ve işverenin yapmış olduğu iş sözleşmesi ve diğer bütün etkenler yer almaktadır. Kapsam içerisinde yer alan ve hukuk büromuzun da görev yaptığı alanları belirtecek olursak;

  • İş sözleşmelerinin hazırlanması
  • Sözleşmenin feshi ve işten çıkartma konularının sulh veya dava yoluyla yapılması
  • İş kazası ve hastalıklarına ilişkin cezai ve hukuki sorumluluklar hakkında oluşan yükümlülüklerin yerine getirilmesi çalışmaları
  • Çalışma ortamlarının sağlık ve güvenlik açılarından yürürlükte yer alan yasalara göre mevzuata uygunluğunun sağlanması
  • İş sözleşmelerinin ve bunlara bağlı prosedürlerin Yargıtay uygulaması ışığında güncellenmesi veya yeniden düzenlenmesi
  • Somut gelişen olgulara yönelik tutanak yazıları, savunma istem yazıları, ihtar ve fesih bildirimlerinin hazırlanması

Hukuk büromuz belirtilen bütün iş hukuku konu başlıklarında, dava süreci ilerletmektedir. Dava sürecinin yanı sıra konu hakkında danışmanlık hizmeti de sunmaktadır. Kanun koyucu, bu dava türlerinde avukatla çalışma zorunluluğu belirtmemiştir. Fakat hak mahrumiyeti yaşamamak adına, avukat ile çalışma ilerletildiği zaman sürecin çok daha hızlı ve avantajlı şekilde sonuçlandığı görülmektedir. 


İş davalarında son yıllarda hukuk sistemimize giren bir uygulamada, arabuluculuk sistemi olmuştur. Arabuluculuk sistemi, iş davalarının belirli olan konularında dava açılmadan önce başvurulması zorunlu olan bir uygulamadır. Buradaki en temel amaç, tarafların en kısa sürece sonuca ulaşmasıdır. 


İş Hukuku Avukatı


Avukatlık mesleğinde yer alan yetkili kişiler, iş davalarının ilerletilmesini ve sonuçlanmasını sağlamaktadır. Bu şekilde yapılan işlemlerde de, kişilerin en hızlı şekilde sonuca ulaşması ve hak kaybı yaşamaması sağlanır. İş davalarındaki görevli olan avukatlar süreçte yapılması gereken işlemleri ve davaya dair olan bütün zamanaşımı sürelerini bilmektedir. Belirtmiş olduğumuz bu unsurlarda, davanın devam ederek sonuçlanabilmesi için önemlidir. Aksi olan durumlarda yapılan her yanlış ya da eksik işlem davanın reddine neden olur. 
İşçi ve işveren, iş sözleşmesini yaptıktan sonra karşılıklı olarak yükümlülük sahibi olurlar. Sözleşmede yer alan bu taraflar, sözleşme kapsamında görevlerini yapmak zorundadırlar. İşçinin bu sözleşmedeki en temel görevi, sözleşmede de belirtilen görevleri eksiksiz şekilde uygulamaktır. Eğer işçi yeteneği olmayan bir iş konusunda, yeterliliği varmış gibi gösterirse sözleşme kuralını ihlal etmiş olur. Çünkü bu durumda işçi, işin aksamasına neden olur. 


İşverenin sözleşme içindeki en temel görevi ise, işçinin bütün hak ve alacaklarını süresinde eksiksiz şekilde gerçekleştirmektir. Ayrıca işveren de, işçiye sözleşme kapsamında olmayan bir işi zorlayarak ve baskı uygulayarak yaptırmak isterse, iş sözleşmesi kurallarına aykırı davranmış olur. 
İş hukuku kapsamında yer alan bütün işçi ve işveren haklarına dair detaylı bilgi edinmek için, Yağcı hukuk bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.