Bankalar ve finansal kurumlar hukuku nedir ve hangi işlemler bu hukuk alanında yapılır? Banka hukuku; Bankalar ile ilgili olan bütün yasal düzenlemeleri ve bu düzenleme kurallarına uygun davranmayanlara yönelik işlemleri bünyesinde barındırır. Finansal kurum hukuku ise; Şirket, kurumsal firma, kiralama vb. işlemleri içeriğinde barındırır.
Hukuk büromuz banka ve finans hukuku alanında hem danışmanlık hizmeti, hem de dava süreci avukatlığı hizmeti sunmaktadır. Ofis avukatlarımız konu hakkında bilgi ve tecrübeye sahip olduklarından dolayı, süreç içerisinde oluşması muhtemel olan bütün hak kayıplarının önüne geçerek süreci sonuçlandırır. Ayrıca ülkemizde yapılan bütün istatiksel çalışmalar, bu dava süreçlerinin avukatsız ilerletildiğinde yüksek hak kayıplarına neden olduğunu göstermektedir.
Hukuk ofisimizin bankalar ve finansal kurumlar hukuku alanında hizmet vermiş olduğu belli başlı kısımlar şu şekildedir;
Finansal piyasa, mali varlıkların yani kıymetli evrak niteliği taşıyan belgelerin alınıp satıldığı alandır. Bu piyasa türünde, idari kurallar ve hukuki kurallar uygulaması yapılmaktadır. Kurallar dâhilinde değerli evrakları arz edenler, talep edenler ve düzenleyici kurumlar bir araya gelirler.
Finansal piyasayı biraz daha açık şekilde belirtmek gerekirse; “Arz talepleri olan yani tasarruf fazlası olan kişiler ve borca ihtiyacı olan kişiler arasında yapılan görüşmeye aracı kurumun eşlik etmesi diyebiliriz”. Bütün ülkelerde bu sistemi kontrol eden ve düzenleyen kurum ve kuruluş olmaktadır. Ülkemizde de finansal piyasayı düzenleyen ve kontrol eden kuruluş, sermaye piyasası kurulu olmaktadır.
Bankalar ve finansal kurumlar hukuku avukatları, konu hakkında bilgi edinmek isteyen kişilere yardımcı olmaktadır. Ayrıca belirtilen konularla ilgili gerçekleşen dava süreçlerini de bu alanda bilgisi olan avukatlar ilerletmektedir.
Ülkemiz sınırlarında bankalar, kamu ya da özel sermeye fark etmeksizin kanun koyucu tarafından, kamu hizmeti veren kurumlar olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenden dolayı da bankacılığa dair olan kurallar ve kapsamlar çok çeşitlidir. Banka hukukunun kapsamını iki kısma ayırarak incelemek daha doğru olur. Bunlar;
Birinci gruba; Bankaların kuruluşu, faaliyete geçmesi, örgütlenmesi, faaliyet konuları, bankanın denetlenmesi ve faaliyetlerinin sonlandırılması kuralları girer.
İkinci gruba ise; Bankaların üçüncü şahıslarla kurulan ilişkilerinin düzenlemesi girmektedir.
Banka hukukunun kaynakları; Yönetmelikler, kanunlar, bankalar kurulu ve tebliğler olmaktadır. Genel kanunlar başta olmak üzere ticaret kanunu, borçlar kanunu, kıymetli evrak, icra ve iflas kanunları da bu kapsama dâhil edilebilir.
Bankalar ve finansal kurumlar hukuku avukatı ile detaylı görüşme yapmak için, Yağcı hukuk bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.